De traditie van kerstpakketten: over knechten, klagen en kaaskoekjes

Knechten

De meer traditionelere kerstpakketten zijn meestal gevuld met luxe etenswaren. Die gewoonte om eten uit te delen met kerst stamt al uit de negentiende eeuw! Veel knechten woonden toen bij de boeren in. Op Tweede Kerstdag konden zij thuis met hun familie door te brengen. Als dank voor de verrichte arbeid, kregen de knechten vaak een mand voedsel mee.

Inhoud kerstpakketten

In de loop van de tijd werden ook kleine cadeautjes toegevoegd aan de pakketten. Steeds meer bedrijven namen deze gewoonte over om hun mensen aan het einde van het jaar met een kerstpakket te bedanken voor hun inzet. Zelfs in Nederlands-Indië gelegerde militairen ontvingen een kerstpakket. Het idee hierachter was dat iedere Nederlander met kerst een pakket moest krijgen en militairen mochten hier geen uitzondering op vormen.

Klagen en zagen

Voor de meeste ‘Hollanders’ is het net zo'n traditie als de kerstpakketten zelf: er lekker over klagen. Toch zijn de meeste mensen zijn wel tevreden over hun pakket. Al hadden ze vaak zelf liever iets anders uitgekozen.

Pasta, ragout, kaaskoekjes, olijfolie of een fles wijn: het kerstpakket is altijd een heerlijk onderwerp van gesprek. Iets waar je met collega's altijd over kunt praten. Sommigen zijn blij dat ze iets krijgen, anderen vinden het weer te veel van hetzelfde. Het komt er in feite op neer dat je het nooit goed doet als werkgever.

Flexibel en persoonlijk

Uit onderzoek blijkt dat bijna driekwart van de Nederlandse werknemers kan flexibel werken. 35% van alle Nederlandse bedrijven laat zelfs alle werknemers kiezen waar en/of wanneer ze willen werken, of het nu thuis, op een flexibele werkplek of op kantoor is.

Net als flexibel werken wordt een persoonlijk kerstpakket ook beter gewaardeerd. Uit diverse onderzoeken blijkt dat de traditionele kerstpakketten juist steeds minder worden gewaardeerd. Veel werknemers vinden het belangrijk dat ze iets persoonlijks krijgen of iets zelf uit kunnen kiezen.

Belasting over kerstpakketten?

Als je als werkgever kerstpakketten uitdeelt, moet je de waarde van die pakketten op de juiste manier opnemen in je salarisadministratie. Doe je dat niet, dan moeten je medewerkers daar misschien belasting over betalen. Voor vragen over je salarisadministratie kun je natuurlijk altijd terecht bij de payroll professionals van SD Worx. Zij vertellen je graag meer over de vrije ruimte, eindheffing en loonaangifte.

In alle gevallen geldt: Fijne feestdagen en alvast een gezond en gelukkig nieuwjaar!

Blog

4 redenen waarom je geen afscheid mag nemen van de tijdklok!

Tijdklokken worden vaak geassocieerd met vervlogen tijden, met fabrieken waar de werkmannen hun werkbriefjes stempelden. Niets is minder waar!

External Blog

IT-processen zijn in december cruciaal voor een retailer

Omgaan met de feest- en kortingsdagen, zoals Black Friday of Singles Day, vergt veel van IT-afdelingen. Alle interne processen moeten op orde zijn om de klant zo goed mogelijk te bedienen en de beloftes waar te kunnen maken.