Het WK voetbal staat misschien voor de deur, het 'WK Flexwerken' is al een poosje van start gegaan. Om te scoren op dit WK, is wet- en regelgeving erg belangrijk. Zeker als jouw bedrijf internationaal opereert is het een lastige kwestie om aan alle regels te voldoen. Dit maakt het de HR-afdeling van een bedrijf niet gemakkelijk. Eerder dit jaar verscheen nog in het nieuws dat de retail e-commercegigant Zalando Nederland boven België verkoos voor een nieuw distributiecentrum. Een van de redenen om het distributiecentrum niet in België te plaatsen, is de wet- en regelgeving in België, die flexwerken en nachtwerk erg complex en onaantrekkelijk maken ten opzichte van Nederland. Nederland – België 1:0.

Wat is er zo ingewikkeld aan de Belgische wetgeving en wat kun je doen om toch te scoren?

Buitenspel

In België zijn Nederlandse webshops zoals Bol.com en Coolblue erg populair. Deze retailers kiezen echter net als Zalando ook bewust niet voor België als standplaats. De wetgeving was tot een aantal jaren terug namelijk erg ontmoedigend voor flexwerk. Om dit te veranderen is in 2015 de wet Flexijob ingevoerd. Deze wet maakte het mogelijk voor mensen om bij te verdienen met een flexibele baan. Een belangrijke voorwaarde was echter wel dat werknemers een flexibele baan nemen naast hun vaste baan, of als zij al een aantal arbeidsjaren erop hadden zitten. Daarnaast gold de wet Flexijob alleen voor de horecabranche, de rest werd buitenspel gezet.

Per 1 januari 2018 is hier echter verandering ingekomen en gaat België een ander spel spelen.

Een goede voorzet

Sinds 2018 is de Belgische flexwet uitgebreid naar gepensioneerden en de detailhandel. Een mooie voorzet om meer flexwerkers in te zetten. Niet alleen beschikt de arbeidsmarkt hierdoor over meer werknemers, ook is het fiscaal voordelig voor werkgever en werknemer. Als werkgever hoef je namelijk minder sociale bijdrage te betalen. De werknemer werkt zelfs belastingvrij. Hierdoor wordt het aantrekkelijker om flexibele krachten aan te nemen.  (Bron: www.tijd.be/ondernemen/logistiek/alibaba-kiest-luik-als-europese-hub) Alibaba, dé Chinese e-commercegigant, koos vorige maand voor Luik als Europese uitvalsbasis. Nederland - België 1:1.

De scheidsrechter

Voor veel bedrijven is deze ontwikkeling goed nieuws, er zijn immers meer werknemers beschikbaar. Echter, om de nieuwe regelgeving volledig op te volgen, moet je vele maatregelen treffen. Zo is het bijvoorbeeld vereist om iedere flexwerker vooraf op te geven bij de overheid (Dimona-aangifte). Daarnaast moet je precies registreren hoeveel uren een flexwerker voor jouw organisatie heeft gemaakt. Hier zijn ook nog tal van regels aan verbonden, en dit vraag om een strak staaltje urenregistratie om geen rode kaart te ontvangen. Dit zou allemaal nog wel te overzien zijn, als je niet óók nog met de wetgeving van andere landen waarin je opereert rekening moet houden. Zo heeft Nederland met de Flexwet al goede regelingen op gebied van bijvoorbeeld flexibele arbeidscontracten en nachtarbeid. Deze wet kent echter wel andere spelregels dan die in België.

In ieder stadion

“Hoe kunnen we tijdregistratie zó inrichten, dat we voor alle medewerkers in zowel Nederland als België kunnen voldoen aan de wet- en regelgeving?”

Bij Protime krijgen we deze vraag steeds vaker. Gelukkig zitten de functionaliteiten om te voldoen aan de wet- en regelgeving van zowel België als Nederland verwerkt in onze software. Door die brede waaier aan functionaliteiten, heb je altijd de mogelijkheid om compliant te zijn aan iedere lokale wet, in welk wereldwijde stadion je ook speelt.

Verlenging

Een extra moeilijkheidsgraad is de payroll. Payroll is vrijwel altijd gekoppeld aan een tijdregistratiesysteem. Omdat wij nauw samenwerken met het SD Worx, in zowel Nederland als België, hebben we een sterke koppeling met een uitstekend payrollsysteem. Daarnaast is het mogelijk om te koppelen met andere payrollproviders. Uiteraard worden hier ook de regels van zowel België, Nederland en andere landen in acht genomen.

Winnen?

Wetten voor overuren, verlofaanvragen, pauzes, nachtarbeid en ploegendiensten? Ze kennen geen geheimen voor onze software. Wij snappen de verschillen, kennen de materie en hebben de software zó ingericht, dat je aan alle regels rondom arbeid in beide landen hebt afgedekt. Scoor op het WK Flexwerken!

Written by: Protime
make time valuable