Werkgeluk: een kwestie van een goede werk-privébalans?

Werkgeluk: een kwestie van een goede werk-privébalans?

Origineel bericht: PW Gids
Eerste publicatie door Redactie PW. op 7 sep 2018

Geluk in het werk is iets van alle generaties, maar wat de werkenden tien jaar geleden als geluk beschouwden, is heel anders dan waar de medewerkers nu gelukkig van worden. Uit het HR Benchmarkonderzoek 2018 van HR-dienstverlener Raet blijkt dat werkgeluk voor medewerkers vandaag de dag voornamelijk afhangt van: beloning en arbeidsvoorwaarden (66%), werk-privébalans (62%) en het hebben van leuke collega’s (58%).

Van 24 tm 28 september is de week van het geluk en in het kader van ‘werkgeluk’ sprak PW. met de kennismanager van HR-dienstverlener Raet over de cijfers. Tevens vroegen we drie experts van Great Place To Work-bedrijven: LCG, Atlassian en Protime over de verschillen van toen en nu.

Maak werkgeluk bespreekbaar

Volgens Kennismanager Joke van der Velpen van Raet is geluk in het werk iets waar de laatste jaren steeds meer bewustwording voor is: “Medewerkers realiseren zich steeds meer dat ze iedere minuut per dag slechts één keer kunnen besteden. Deze minuten willen ze zo nuttig en zo zaligmakend mogelijk indelen. Ze willen zowel in hun werk als hun privéleven gelukkig zijn.” Anders dan tien jaar geleden zijn medewerkers steeds meer bereid om hun geluk te bespreken met hun manager: “Een van de factoren die het geluk van de medewerker bepaalt is de werk-privébalans. Om deze balans te kunnen realiseren, is het belangrijk om continu in gesprek te zijn met elkaar. De behoeften en verwachtingen van de werkgever en medewerker moeten voor beide partijen duidelijk zijn. Door de technologische ontwikkelingen is meer mogelijk in plaats- en tijdonafhankelijk werken. Voor een succesvolle invoering is het belangrijk dat de manager goede resultaatafspraken maakt met de medewerker.”

Echt werkgeluk zit in cultuurgerelateerde zaken

“Niet alleen de technologische ontwikkelingen zorgen voor grote veranderingen op gebied van werkgeluk”, zegt Lucas Polman, directeur van Protime Nederland. “De arbeidsmarkt ziet er op dit moment natuurlijk totaal anders uit. Tien jaar gleden was het crisistijd. Toen had je niet zoveel te willen, maar was je al blij wanneer je werk had. De arbeidsmarkt is nu zo krap, dat bedrijven ver gaan om personeel te werven. Bedrijven vinden zichzelf opnieuw uit en bieden allerlei secundaire voorwaarden om nieuw talent aan te trekken. Dat lijkt leuk, maar veranderingen op de arbeidsmarkt zouden niet leidend moeten zijn om je arbeidsvoorwaardenpakket drastisch te veranderen. Een goede werkgever wordt je immers niet in één dag. Als goed werkgeverschap zit ingebakken in je cultuur, dán onderscheid je jezelf. Een cultuur waarin werknemers voorop staan is een duurzame cultuur, want dan verzamel je mensen om je heen met dezelfde waarden. Ik denk daarom dat voor werknemers beloning en arbeidsvoorwaarden voornamelijk belangrijk zijn bij de start van een nieuwe baan. Het is immers een momentopname. Later hebben meer cultuurgerelateerde zaken zoals de werk-privébalans en leuke collega’s de overhand. Juist die factoren zorgen naar mijn mening voor écht werkgeluk.”

Matchen op bedrijfscultuur

Jan Kaan, Benelux Channel Manager bij Atlassian, beaamt deze veranderingen op het gebied van werkgeluk: “Organisaties richten hun pijlen steeds meer op maatschappelijke zingeving en de match tussen werkgever en werknemer. In plaats van enkel te focussen op iemands vaardigheden, is iemands persoonlijkheid en of deze past bij de organisatie minstens zo belangrijk. Door in het sollicitatieproces kandidaten met diverse medewerkers uit andere teams te laten praten en in de gesprekken de kernwaarden van het bedrijf terug te laten komen, ontdek je of iemand naast een match op basis van skills ook daadwerkelijk goed binnen je bedrijfscultuur past. Het gaat er uiteindelijk om dat iemand zich thuis voelt in de organisatie; een gelukkige werknemer is tenslotte een succesvolle werknemer.”

Workplace Experience team

Om deze reden heeft Atlassian het Workplace Experience team in het leven geroepen. Jan: “Het Workplace Experience team doet er alles aan om een positieve werksfeer voor ons te creëren. In een diverse organisatie als de onze met meer dan veertig nationaliteiten zijn er geregeld evenementen op kantoor: van maandelijkse filmavonden tot diverse workshops en friends & family dagen waarin alle medewerkers hun naasten mogen meenemen. Daarnaast hebben we allemaal vanuit de Atlassian Foundation ook de mogelijkheid om vijf dagen per jaar een goed doel naar keuze te helpen. Door je medewerkers de optie te geven om zelf een goed doel te kiezen, nemen ze een stukje van hun waarden en passie mee naar hun werk. Hierdoor doe je niet alleen iets terug voor de maatschappij, maar verrijk je ook je bedrijfscultuur en inspireer je anderen.”

Van individu naar werkgever

De toenemende aandacht voor de werk-privébalans is ook Arjen Hoekzema, talentcoach en trainer bij LCG, niet onopgWerkgeluk hangt van ene goede werk-privébalans afmerkt gebleven. Hij hoort steeds meer over mensen met een burn-out of gerelateerde klachten en ziet een grote ontwikkeling in de aandacht voor de balans tussen inspanning en ontspanning. “Zo’n tien jaar geleden was deze werk-privébalans voor mij niet iets wat je met je werkgever besprak, maar een persoonlijke aangelegenheid. Zelf een goede verhouding creëren in een tijd waarin je continu wordt blootgesteld aan prikkels is ingewikkeld, met langdurige uitval als mogelijk gevolg. Dit kost werkgevers veel geld en brengt ook persoonlijke schade met zich mee”. Hoekzema gelooft dat werkgevers hier een stap verder kunnen gaan: “Werkgevers zijn niet verantwoordelijk voor het privéleven van medewerkers, maar kunnen wel een gezonde energiebalans aanmoedigen”.

Gezonde balans

De uitdaging vandaag de dag is het vinden van een gezonde balans die voor ieder individu anders is. Op de vraag wat HR-adviseurs kunnen doen, antwoordt Hoekzema: “Bespreek de persoonlijke behoefte, wat is voor de medewerker een gezonde balans? Dit omvat ook de ambities en uitdagingen buiten het werk. Behandel het onderwerp vervolgens structureel in een persoonlijk gesprek. Dit doe ik ook als coach door wekelijks te vragen hoe de afgelopen week verliep en wat komende week moet worden behouden of veranderd om beter in balans te zijn. Eens per halfjaar kijken we langer terug en vooruit. Een goede balans draagt uiteindelijk niet alleen bij aan het werkgeluk, maar creëert levensgeluk.”

Er zijn verschillende factoren die de mate van werkgeluk bepalen. Hoewel de primaire en secundaire arbeidsvoorwaarden nu nog bovenaan staan, lijkt de werk-privébalans al jaren aan populariteit te winnen. Dit heeft invloed op de relatie tussen HR-managers en werknemers. Er is namelijk steeds meer persoonlijk contact om te bespreken of werknemers nog gelukkig zijn met hun werk. Een ontwikkeling met veel positieve gevolgen. Wat zal de komende tien jaar het meeste invloed hebben op werkgeluk?

Blog

Onderzoek: de tijdsbesteding van een CEO

Protime Manager Tijd

Slechts 6% procent v.d. tijd wordt besteed aan contact met medewerkers op de werkvloer.

News

Protime draagt bij aan het goede doel van Close The Gap

Bij Protime investeren we graag in de toekomst van onze maatschappij. Daarom reiken we een digitale hand aan het goede doel Close the Gap, een organisatie die zich inzet in de digitale vooruitgang van ontwikkelingslanden.