Sociaal isolement, dag zes... Tijd voor mij om de balans op te maken van deze situatie, die even uitzonderlijk als onverwacht is.

Als marketeer bij Protime beschouw ik mezelf als gelukkige omdat ik automatisch heb kunnen profiteren van de bestaande thuiswerkfaciliteiten. Een geluk dat toch nog niet iedereen kent in deze digitale wereld. Gelukkig ook dat mijn functie (nog) niet direct wordt beïnvloed door de economische vertraging. Ik heb in ieder geval genoeg te doen tot 5 april.

Dit is helaas niet het geval voor collega's, die afhankelijk van hun functie, worden getroffen door een drastische vermindering van hun werklast. Het is in dergelijke omstandigheden dat de sterke bedrijfscultuur van Protime het sterkst naar voren komt: elke dag krijgt onze afdeling hulp van die collega's die willen helpen en zo hun tijd toch op een constructieve en nuttige manier willen besteden. Want er is niets erger dan duimendraaien door tekort aan werk, zeker niet voor zo'n lange periode.

Nu de Lockdown voor een bepaalde tijd is ingesteld (eigenlijk niet zo zeker gezien de ontwikkeling van de pandemie), neem ik de tijd om mijn eerste indrukken, gedachten en ervaringen te delen. Ze zijn vooral gebaseerd op de verschillende vooroordelen en clichés die ik de afgelopen dagen heb gehoord.

#1 "Je bent aan het thuiswerken, het is vakantietijd! »

Ik heb deze zin al vaak gehoord en hij klinkt steeds duidelijker in mijn hoofd. Maar let op, het managen van 8-urige werkdag met een 2,5 jaar oud kind thuis - dat ik voltijds moet verzorgen - omdat haar vader één van de vitale beroepen uitoefent en niet kan thuiswerken en vooral overuren maakt om met de urgentie van de situatie om te gaan, is echt niet mijn visie op een vakantie.

Op dit moment is mijn werkdruk niet afgenomen, dus ik ben aan het jongleren tussen m’n laptop en mijn kleine meisje. Het is niet om te klagen, maar om mensen ervan bewust te maken dat we ons niet in een gebruikelijke thuiswerksituatie bevinden. Ik was gewend aan deze manier van werken, maar de sluiting van scholen (en sommige kinderdagverblijven, waaronder die van mijn dochter) verandert alles.

#2 Thuiswerken en kindermanagement: twee dagen (in één) gecumuleerd

Laten we het eens hebben over dit ietwat bijzondere tijdmanagement. Bij Protime mogen en kunnen we gelukkig zeer flexibel onze werktijden over de dag of zelfs de week verdelen. Zelfs buiten de gebruikelijke werk- en kantoortijden. Het enige wat we hoeven te doen is de gewerkte uren in te voeren in ons personeelsplatform. En het gaat hier om vrij lange dagen.

Ik kies ervoor om om 7 uur 's ochtends te beginnen als mijn dochter nog slaapt. Ja, ik heb geluk, ze slaapt nogal goed! Als ze wakker wordt, zorg ik voor haar tussen de fles en de ochtendopvang. Dan ga ik verder met mijn werk. Ik kan haar niet te lang bezig houden, dus als het middaguur nadert, ben ik er voor haar.

Dus een spelletje of een wandeling voor de lunch. Als ik geluk heb, doet ze 's middags een dutje, wat me een beetje de rust geeft om verder te werken.

Maar als ze wakker wordt, is het lastig om allebei met allebei bezig te zijn. Als dat te moeilijk wordt, leg ik de laptop opzij om me echt op mijn dochter te richten en wat huishoudelijke taken te doen. Als ze eenmaal in bed ligt, kan ik mijn werkdag weer afmaken. En na zo’n lange dag klinkt bedtijd als een ware verlossing.

#3 "Ik ga de gelegenheid aangrijpen om te rusten en te doen wat ik normaal gesproken niet kan."

Zoals ik hierboven heb uitgelegd, laat de week hier weinig tijd voor over. Maar, onder de positieve punten van dit isolement, kan de terugkeer naar rustige weekends thuis in het begin aangenaam zijn (we zullen het er nog eens over hebben als het nog langer duurt...).

Meestal komt zondagavond zo snel, dat ik geen tijd heb gehad om de helft te doen van wat ik wilde doen. Kan ik daar de lockdown voor benutten? Een boek lezen? Waarom niet, het is zo lang geleden. Wandeling maken in de buitenlucht of gewoon wat klusjes rond het huis die ik al maanden uitstel. Ik ben van plan om het beste van deze tijd te maken en terug te keren naar de basis: voor ons zorgen, voor mezelf zorgen.

#4 "Ik ga afgesneden worden van de wereld en vooral van mijn collega's."

Mijn eerste angst toen we werden geadviseerd en vervolgens gevraagd om niet naar kantoor te gaan, was dat we zouden lijden onder het isolement. Dus, ja, ik zou tegen je liegen als ik zeg dat ik niet verlang naar de koffiemachine-praat of teamvergaderingen.

Maar ik pas me aan en vind positieve punten in deze nieuwe manier van communiceren. Bij Protime hebben we dagelijks om 9 uur 's ochtends via ons communicatieplatform kleine vergaderingen met de teamleden opgezet om de balans op te maken.

Het motto is 'plug in your webcam'. Hoewel we in het begin aarzelen, kunnen we daardoor uiteindelijk veel nauwer contact houden dan alleen met de telefoon en dat leidt soms tot grappige situaties, zoals wanneer mijn dochter 'hallo' komt zeggen tegen de camera. Eindelijk een andere manier om je collega's te leren kennen!

#5 Mijn advies

  • Dwing jezelf een half uur vóór de lunchpauze met je kinderen te gaan luchten. Na een ochtend is het goed voor hen en voor jou. Het wakkert ook hun eetlust aan en vermoeit vooral jonge kinderen die in sommige gevallen nog een dutje doen. Gezien het weer van de laatste paar dagen en de komende dagen is het des te aangenamer. En als je goed luistert, hoor je hoe de natuur haar rechten terugneemt, vooral het getjilp van vogels die we niet meer horen of waar we niet meer op letten.
     
  • Geef jezelf wat tijd! Of het nu gaat om joggen of gewoon lekker in bad gaan, als je de kinderen bij hun andere ouder kunt achterlaten of als dat niet mogelijk is, wacht dan tot ze slapen. Persoonlijk is mijn joggen de enige keer dat ik geen "mamaaaaaaa" hoor en ik kan aan NIKS denken!
     
  • Zet je principes aan de kant. Persoonlijk was ik een fan van de TV en tot nu toe werkte het vrij goed omdat mijn dochter er niet in geïnteresseerd was. Geloof me, in deze bijzondere tijden zegen ik de makers van de ezel Trotro, Tchoupi en andere kindertekenfilms. Ik troost me door tegen mezelf te zeggen dat er altijd een moraal is voor elke aflevering... Dit geeft je waarschijnlijk alleen wat respijt voor een min of meer korte tijd, maar het zal je in ieder geval in staat stellen om je te wijden aan de taken die de meeste concentratie vereisen.
     
  • Ook al is het voor jou met kleine kinderen onmogelijk om je in je kantoor te isoleren (als je het geluk hebt), adviseer ik je om de woon- en werkruimtes af te bakenen. Zittend op de eettafel houd ik altijd een oogje in het zeil op mijn dochter heeft wat "speelgoed moet in de woonkamer blijven" betekent. Hierdoor kan ik een opgeruimde en aangename ruimte behouden om in te werken wanneer mijn woonkamer een echte speeltuin wordt (de parallel is niet eens representatief genoeg voor de werkelijkheid).
     
  • Tot slot, trek 's morgens je werkkleding aan. Het is verleidelijk om je pyjama aan te houden voor het comfort, maar als het tijd is voor een videoconferentie, wordt het wat vervelender en vooral helpt het je niet om in de werkmodus te komen.
Sophie Henrion
Written by: Sophie Henrion
Business Manager PME